Telefon
WhatsApp

Ebeveynlik Atölyesi

Ebeveynlik Atölyesi

EBEVEYNLİK ATÖLYESİ

“Çocuklarla ve Ergenlerle Sağlıklı İlişki Kurma Atölye Çalışması”

Çocuklar ve gençlerle ilgilenen yetişkinlere yönelik “Ebeveynlik Atölyesi”ni, hafta içi vakit ayıramayanlar için hafta sonu serisi olarak sunuyorum.

“Özgürlükçü bir dünyayı diktatörün alet çantasıyla inşa edemeyiz…”

Zor, öfkeli, kızgın, tembel, üşengeç, içe kapanık, çekingen, utangaç vb... etiketler her yerde. Peki sizin çocuğunuzun mizacı hangisi ve çocuğunuzun mizacına göre nasıl daha sağlıklı bir ebeveynlik tutumu geliştirebilirsiniz?

Çocuğumu seviyorum, onun için her şeyi yaparım diyebildiğinizi duyar gibiyim. Aranızdaki bağı nasıl daha şefkatli ve güvenli olacak şekilde güçlendirebilirsiniz?

“ Hiç durmuyor. Sanki benim söylediklerime inat yapmaya devam ediyor. Sürekli daha fazlasını istiyor. Nerede durması gerektiğini bilmiyor. “

Bazen ihtiyacımız olan sadece kısa bir mola değil mi? Peki çocuklarımıza nasıl sınır koymalıyız ve hayır ne zaman gerçekten hayıra dönüşür?

“Odasını toplamıyor, ödevlerini yapmıyor, ders çalış demekten yoruldum. Sorumluluklarını üstlenmiyor. Potansiyelini harcamasını istemiyorum… “ Endişenizi anlıyorum. Çocuğunuzun kendi problemlerinin sorumluluğunu almasını nasıl destekleyebilirsiniz?

Evde kontrolümü kaybettim. Her zaman bağırıyorum… Bir şeyler değişmeli, ama ne olduğunu bile bilmiyorum!

Her şeyi denedim: Bütün kitapları okudum, kurslara gittim, söylenenleri yaptım. Molalar, ödüller, cezalar. Hiçbir şey işe yaramıyor. Ne yaparsam yapayım evde her şey bir kavga konusu haline geliyor.

Çocuğunuzla olan ilişkinizde tükendiğiniz ve suçluluk duyduğunuz zamanlar oldu mu?

Bağırmadan ve kontrolünüzü kaybetmeden çocuklarınızın sizi dinlemesini mi istiyorsunuz?

Çocuklarınızla daha huzurlu ve mutlu bir ailede yaşamak istemez misiniz?

Çocuk yetiştirmek birçok yönden keyifli olduğu kadar korkutucu da olabiliyor. Tavır ve davranışlarımızla çocuklarımızı şekillendirdiğimizin farkında olmak, ebeveyn olarak çok fazla baskı hissetmemize neden olabiliyor.

Çoğumuz, anne babalarımızın yaptığı hataları asla yapmamak için kendi kendimize sözler veririz. Ancak öyle zamanlar gelir ki kendimizi çaresiz ve yalnız hissedebiliriz. Bu noktada sadece şunu söyleyebilirim;  çaresiz ve yalnız değilsiniz!

Evet, geçmişi değiştiremeyiz. Ancak, çocuğumuzla birlikte eğlenmek için önümüzde uzun bir gelecek var ve ben şu an bu yolculuğa yeniden başlamanıza yardımcı olmak istiyorum. Hangi durumlarda nasıl davranacağınızı bildiğiniz takdirde çocuğunuzla olan ilişkiniz olumlu yönde değişecek ve aranızdaki sorunlar azalacaktır.

Planladığım atölye çalışmaları sizi bu alanda desteklemek ve yaşı kaç olursa olsun çocuğunuzla güçlü ve güvenli bir ilişki kurabilmenizi sağlamak için oluşturulmuştur.

 

“Çocuklarla ve ergenlerle sağlıklı ilişki kurma”Atölyesi, son 40 yıllık motivasyon araştırmaları, çocuk gelişimi- psikolojisi ve ebeveynlik araştırmaları temel alınarak geliştirilmiştir. Özellikle Edward Deci ve Richard Ryan’ın geliştirdiği Self-Determination Theory, Carol Dweck’in geliştirdiği Growth Mindset ve Dr. Thomas Gordon’un geliştirdiği Etkili Anne-Baba Eğitimi Programı temel alınarak tasarlanmıştır.

Self-Determination Theory (SDT),  tüm insanların, çocuklarımızda birer insandır, üç temel  psikolojik ihtiyaçları olduğunu ileri sürer.  Özerklik, Kabul edilme ve Yetkinleşme.

Özerklik, insanların kendi hayatlarına doğrudan müdahil olma ve seçim yapabilme ihtiyacıdır.

Kabul edilme; koşulsuz sevgi ve şefkat ihtiyacı olup, anlaşılma, duyulma, hissedilme ihtiyacıdır.

Yetkinleşme ise bir konuda ustalaşmak, öğrenmek ve merak ihtiyacıdır.

Yapılan çalışmalarda çocuklarımızı bu temel psikolojik ihtiyaçlarını destekleyecek şekilde büyüttüğümüzde çocuklarımızın içsel motivasyonlarının, akademik başarılarının, problem çözme ve duygu düzenleme becerilerinin geliştiği ve psikolojik iyilik hallerinin daha iyi olduğu gösterilmiştir.

Atölye çalışması her çocuğun mizacını dikkate alarak, çocuklarımızın temel psikolojik ihtiyaçlarının karşılanmasına dayanıyor. Bu yönüyle “çocuk odaklı” bir yaklaşımı benimsiyorum. Öte yandan her anne babanın da birer “insan evladı” olup, ihtiyaçlarının olduğunu unutmamak gerekiyor. O yüzden çocuğumuzla anlaşmazlığa düştüğümüz zor durumlarda çocuğumuzun ihtiyaçları yanında anne-babaların da ihtiyaçlarını hesaba katan bir yaklaşımla sorunun çözümüne odaklanacağız. Herkesin birbirinin ihtiyaçlarını anladığı ve karşılıklı saygı duyduğu, herkesin kazanabileceği çözüm stratejilerini birlikte uygulayarak öğreneceğiz.

 

Atölyenin İçeriği:

Eğitimimiz, drama tekniği, karşılıklı fikir ve tecrübe alışverişleri ile desteklenerek; anne ve babalarımızın evden önce atölye çalışmalarında bizatihi kendi sorunları üzerinde öğrendiklerini uygulayarak öğrendikleri bilgileri edinmelerine yöneliktir. Böylece edindikleri bilgileri gerçek hayatta nasıl uygulamaya koyacaklarını alıştırma yaparak pekiştireceklerdir. Bir kaç hafta içinde kendinizdeki, çocuğunuzdaki ve ilişkinizdeki değişiklikleri fark etmek mümkün olacaktır.

Çocuklarımızı büyütmeyi değil, onlarla birlikte büyümenin olanaklarını keşfedeceğiz hep birlikte. Evet ebeveynlik zor zanaat…Bu zor ama keyifli yolculuğunuzda sizlere yoldaşlık etmek istiyorum…

 

Atölyeye Kimler Katılabilir?

Eğitim anne ve babaların yanında çocuklarla ve gençlerle ilgilenen herkese yönelik tasarlanmıştır.

 

Atölyenin Hedefi:

Anne babalar ile çocuklar arasındaki ilişki karşılıklıdır. Eğitim hedefi, anne-baba-çocuk ilişkisinin karşılıklı saygı ve kabul temelinde sağlıklı bir şekilde geliştirilmesini ve sürdürülmesini amaçlamaktadır. Bunun için ise çocuğun bakış açısını anlamaya çalışmak çok önemlidir.

Bu minvalde eğitimin tamamında bu iki soru üzerinden yol alacağız:

  • Mutlu, başarılı, sorumluluk sahibi ve vicdanlı çocuklarla birlikte nasıl büyüyebiliriz?
  • Birer yetişkin olduklarında çocuklarımızla ilişkimizi “sağlıklı” bir şekilde nasıl sürdürebiliriz? Bu yolculukta ebeveyn olarak sorumluluklarımız nelerdir?

 

Neden Ebeveynlik Atölyesi’ne Katılmalıyım?

Bu atölyede, farklı ebeveynlik stratejilerinin neden işe yaramadığını, çözümden çok nasıl sorun yarattığını ve bunun yerine neler yapabileceğinizi uygulayarak öğreneceksiniz.

Çocuğunuza onu incitmeden, suçlamadan ve yargılamadan duygularınızı ve ihtiyaçlarınızı ifade etmenin yollarını öğrenerek uygulayacaksınız.

Aynı şekilde çocuğunuz kaygılı ve üzgün olduğu durumlarda çocuğunuzu kendi sorunları üzerinde düşünmeye ve bu sorunlarını kendi başına çözmeye teşvik etmenin yollarını öğreneceksiniz.

Çocuklarımızın içsel motivasyonlarını, öz güvenlerini, benlik saygılarını ve empatik ilişkilerini geliştirmelerinin yollarını öğreneceksiniz.

Evinizde birden fazla çocuğunuz varsa, muhtemelen kardeş kavgaları ve rekabeti de vardır. Hakem rolü oynamanıza gerek yok! Böyle durumlarda herkesin ihtiyacına saygı duyarak herkesin kazanabileceği çözüm stratejilerini çocuklarımıza nasıl öğretebiliriz?

Anlaşmazlık anlarında kendi sorunlarını kendileri çözebilen çocuklar yetiştirmek istiyoruz. Üç yaşındaki çocuklar bile barışçıl iletişimin ilkelerini öğrenebilir! Onlara bu fırsatı vermek ise anne-baba olarak bizim sorumluluğumuzdur.

Yorucu güç savaşlarına son vermek istiyorsanız evde güvenle uygulayabileceğiniz araçları kullanabilmeyi öğreneceksiniz. Ve daha önemlisi tüm bu öğrendiğiniz yöntemleri kendiniz uygulayarak edineceksiniz.

Eğer çocuklarınızın bazı yanlış davranışları artırıyorsa, önce bunun nedenlerini bilmemiz gerekiyor. Çocuğunuzun perspektifinden sorunlara yaklaşmayı, çocuklarımızın temel psikolojik ihtiyaçlarını ve mizacını temel alan çözüm stratejilerini öğreneceksiniz. Burada önemli olan nokta anne-baba-çocuk arasındaki ilişkinin yeniden oluşturulmasıdır. Karşılıklı saygı temelinde herkesin ihtiyaçlarını gözeten empatik ilişkiyi nasıl kuracağınızı öğreneceğiz.

 

Yanıtlarını Birlikte Keşfedeceğimiz Sorular:

  • Çocuğumla nasıl şefkatli ve güvenli bağ kurabilirim?
  • Çocuğumun kendi problemlerinin sorumluluğunu almasını nasıl teşvik edebilirim?
  • Kendimi etkili ve şefkatli bir şekilde nasıl ifade edebilirim?
  • Sınır koymak, hayır demek meselesini nasıl çözebilirim?
  • İnatlaşmayı işbirliğine nasıl dönüştürebilirim?
  • Çocuğumun mizacına göre nasıl bir ebeveynlik tutumu geliştirebilirim?
  • Aile içi çatışmaları herkesin kazanabileceği bir şekilde nasıl çözebiliriz?
  • Çocuğumun içsel motivasyonunu ve öz güvenini geliştirmesine nasıl yardımcı olabilirim?
  • Öğrenmeye odaklı çocuklarla birlikte büyümenin olanakları nelerdir?

 

Atölyede Kazanacağınız Beceriler:

  • Ebeveynlik tarzımızı; çocuklarımızın mizaçlarını, temel psikolojik ihtiyaçlarını ve onların perspektifinden olaylara bakabilmeyi öğreneceğiz. Çocuklarımızın bize ilettiği mesajları anlamaya odaklanacağız.
  • Çocuklarımızla empatik ilişkiyi nasıl kuracağımızı; çocuklarımızın olumsuz güçlü duygularıyla baş edebilmelerini teşvik etmenin yöntemlerini; kendi problemlerinin sorumluluğunu alıp, kendi kendilerine çözüm bulmaları için onları nasıl cesaretlendirebileceğimizi keşfedeceğiz.
  • “Sınır koymak ve hayır demek” meselesini ele alacağız. Çocuklarımızın istenmeyen davranışlarına ve sinir krizlerine odaklanacağız. İstenmeyen davranışın nedenlerini; cezanın molanın zararlarını ve alternatif iletişim yöntemlerini tartışacağız. Çocuğunuzun perspektifinden sorunlara yaklaşmayı, kendi duygularımızı keşfedip, çocuğumuzu suçlamadan ve utandırmadan kendi duygularımızı nasıl ifade edebileceğimizi; çocuklarımızın temel psikolojik ihtiyaçlarını ve mizacını temel alan çözüm stratejilerini uygulayarak öğreneceğiz.
  • Gerek anne-baba ile çocuk arasında gerek kardeşler arasındaki çatışma anlarında kullanılan iletişim engellerinin neler olduğunu; herkesin çözüme katılmasını sağlayıp, karşılıklı ihtiyaçlarını temel alarak, herkesin kazanabileceği müzakere becerilerini öğreneceğiz.
  • Ödül ve övgü çocuklarımızı motive eder mi? Ödül ve övgü neden zararlıdır? Zararları nelerdir? Çocuklarımızın içsel motivasyonlarını, öz güvenlerini, benlik saygılarını, cesaretlerini ve bağımsızlıklarını nasıl geliştirebiliriz? Sınav notuna değil öğrenmeye odaklı çocukları nasıl büyütebiliriz? Çocuklarımızı kendi içsel değerleriyle-vicdanlarıyla davranmalarını teşvik etmenin 9 önemli adımını uygulayarak keşfedeceğiz.
  • Bu modülümüzde destekleyici-önleyici ebeveynlik uygulamaları üzerine yoğunlaşacağız. Kriz anlarında değil, krizi öngören ve önleyen uygulamaları keşfedeceğiz. Böylece sorun oluşmadan sorunların önüne geçmenin yollarını ve olanaklarını öğreneceğiz. Çocuğumuzu empatik ilişki geliştirebilmesi için nasıl destekleyeceğimizi; travmayla baş etme kapasitesini nasıl geliştirebileceğimizi öğreneceğiz.
  • Son modülümüzde ebeveyn olarak kendimize odaklanacağız. Mükemmel ebeveynlik olmadığı gibi mükemmel anne baba da yok. Anne babalık sürecinde sık sık işler istemediğimiz gibi gidebilir. Gidecektir de. Bu ebeveynliğin doğasında var. Bu yolculukta kendimizi kötü hissettiğimiz, suçluluk duyduğumuz anlarda kendi içimize dönüp kendimizle olan ilişkimizi onarmanın olanaklarını keşfedeceğiz hep birlikte.

 

 

ATÖLYE TARİHİ ve SAATİ

Güncel Tarih Yazılacaktır.

* Eğitim birbiriyle ilişkili ve bütünlük oluşturan iki ayrı gün yapılacaktır. İsteyenler ayrı ayrı da eğitime katılabilirler.

 

KATILIM, KONTENJAN VE KAYIT KOŞULLARI

  • Ön kayıt için eğitime katılacağınızı bildirmeniz yeterlidir.
  • Kesin kayıt için ödemeyi yaptığınıza dair banka dekontunu göndermeniz gereklidir.
  • Eğitime katılım 12 kişi ile sınırlıdır.

ATÖLYE YERİ

Hoşnudiye Mahallesi 746 Sk. Soho Business Center Kat:3  Daire:37  Tepebaşı / Eskişehir (Özdilek AVM’nin market girişinin karşısında, Divan Otel’in arka binası)

Detaylı bilgi ve ön kayıt için iletişim sayfamıza tıklayınız.